Home » culturele opdracht 5

Maerten van Heemskerck

Gemaakt door: Elly Baltus

Titel standbeeld: Maerten van Heemskerck

Gemaakt in: 15 november 1998

Waar gezien: Maerten van Heemskerck straat

Wanneer gezien: eigenlijk al zolang ik in het dorp rondloopt

Geen recensie gevonden.

Kenmerken:

Het kunstwerk is driedimensionaal, want het heeft diepte, breedte en hoogte ook kan je er omheen lopen. Er zijn eerst mallen gemaakt van aller daagse voorwerpen om daar vervolgens brons in het gieten om het kunstwerk te maken. Het is dus een in brons gegoten beeld met allemaal gerecyclede voorwerpen, zoals zijn cape die is gemaakt van een rubberband en op zijn schild zit iets wat op macaroni lijkt. De techniek die is gebruikt is denk ik het zo realistisch mogelijk maken. Alsof het net echt lijkt. De textuur is grof maar ook weer mooi. Het groffen geeft Maerten een hele stoere en machtige uitstraling.

De omgeving waarin het staat is het dorp van heemskerk. Het beeld staat midden in het dorp tegen over de kerk. Doordat het op zo´n druk bezochte plek staat kent iedereen het wel! Of het past in deze omgeving. Ja ik vind van wel het staat in een straat die naar hem is vernoemd en tegenover een mooie kerk.

 

Inhoud:

Het kunstwerk gaat over Maerten van Heemskerck hij was een Nederlandse kunstschilder. Hij was een succesvol schilder geworden en daarom wordt hij nu in het dorp van Heemskerk geëerd hij is hier namelijk ook geboren. Dit is ook te zien aan het beeld hij is namelijk aan het schetsen op zijn schetsblok.

Functie:

De bedoeling van het beeld is om Maerten te eren voor wat hij allemaal heeft gemaakt. Ik heb meerdere beelden van Elly Baltus opgezocht en ze gebruikt vrijwel overal brons en de zelfde groffen manier als bij Maerten. Ze is dus niet beinvloedt om dit kunstwerk anders te maken, ze is misschien wel daarom juist uitgekozen om het zo te maken. Het beeld is speciaal voor heemskerk omdat dit onze schilder was die het groot heeft gemaakt daarom wordt hij ook midden in het dorp geëerd.

 

< Een kunstwerk van Elly Baltus

Persoonlijke mening:

Mijn eerste indruk van dit kunstwerk? Het beeld was een gewoonte geworden, had het al zo vaak gezien dat ik er niet meer naar keek. Maar nu ben ik er wat dieper op ingegaan en ben ik achter dingen gekomen die ik eigenlijk nog helemaal niet wist. En dit was best wel verassend en interessant. Ik heb geen recensie gevonden maar ik kan wel zeggen dat ik mensen toch aanraad even bij de beelden in heemskerk/beverwijk stil te zijn. We hebben hier in de omgeving best wel veel mooie beelden staan en het is zonde dat we er zo weinig mee doen.