Home » culturele opdracht 1

bespreekschema escher museum

Algemeen

Naam:

Escher museum

 

Plaats:

Den Haag

Lange Voorhout 74

2514 EH

 

Soort museum?

Oude kunst van Maurits Cornelis Escher word tentoongesteld.

 

Wanneer is het museum gesticht?

Prinses Juliana verkocht in 1991 het paleis aan gemeente Den Haag

 

Hoe wist je van het museum?

Ik kende het museum eigenlijk helemaal niet, doordat we voor school een keuze moesten maken tussen 3 verschillende museums kende ik dit museum. Toen heb ik het even gegoogeld en leek het me interessant museum.

 

Met wie heb je het bezocht?

Onze school maakte de indeling van grotere groepen en vanuit daar deelde het museum ons in 3 verschillenden groepen voor de rondleiding.

 

Verwachting?

Mijn verwachting door het lezen van verschillende recensies, het leek mij eigenlijk een best leuk en interessant museum.

 

Positief of negatief?

Vrijwel alle recensies waren zeer positief. De meeste vonden het een zeer interessant maar vooral mooi museum. Dit kon je opmaken uit de lovende woorden die de recensenten gebruikten.

 

Kenmerken

Wat heeft het museum tentoongesteld?

Toen het paleis een museumfunctie kreeg als onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag, waren er in de eerste periode tentoonstellingen van onder anderen Rodin en Frida Kahlo. Ook werden meubels van Maison Krul tentoongesteld. Sinds 16 november 2002 wordt het museum beheerd door de 'Stichting Escher in Het Paleis' en is het geheel gewijd aan de 20e-eeuwse grafische kunst van M.C. Escher, die omringd wordt door een gaaf gebleven 19e-eeuwse entourage.

 

Is de routing van het museum logisch gekozen?

Ik denk dat de routing niet altijd even logisch is, maar ze vallen wel steeds terug van “net in de andere kamer was dit” en “toen we in de bibliotheek waren was dit”. Zo bleef bij mij alles wat beter hangen omdat je steeds herinnert wordt aan de andere dingen die je ervoor heb bekeken.

 

Hoelang is de routing ongeveer?

Ik denk dat de routing ongeveer een uur duurt. En in dat uur heb je op het eind ook nog even de tijd om zelf rond te kijken.

 

Als jij de routing mag aanpassen, wat zou jij dan veranderen?

In het museum waren meerdere kamers waar schilderen tentoongesteld waren, we hebben niet alles bekeken omdat de mevrouw die de routing gaf wat lang bij sommige schilderijen stil bleef staan. Ik zou zelf de tijd meer verdelen over  verschillende ruimtes/schilderijen.

 

Hoe wordt de collectie gepresenteerd?

De schilderijen waren in gelijst en aan de muur gehangen. Sommige dingen werden tentoongesteld in vitrines. Alles was wel heel goed te bezichtigen.

 

Wordt er bijzonder gebruik gemaakt van licht?

Ja, de schilderijen worden met spotjes belicht. De spotjes waren zo ingesteld dat de kleuren goed uitkwamen

 

Wat is de rol van teksten in de presentatie?

In de teksten wordt uitgelegd wat er te zien is op de schilderijen en uit welk jaartal het schilderij komt.

 

Heeft het museum een bijzonder gebouw? Zo ja, is de architect bekend?

Het museum heeft zeker een bijzonder gebouw. Het is namelijk vroeger een paleis geweest. Namelijk het Paleis Lange Voorhout. Het is ontworpen en gebouwd door Pieter de Swart.

Koningin-moeder Emma, de betovergrootmoeder van koning Willem-Alexander, gebruikte Paleis Lange Voorhout als winterpaleis tot haar dood in 1934. Zij kocht het pand in 1896 van haar schoonzuster Sophie van Oranje-Nassau. Voordat ze er in 1901 ging wonen heeft ze het uitgebreid laten verbouwen. Tot 1990 hebben de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix gebruikgemaakt van het paleis. Prinses Juliana verkocht het in 1991 aan de gemeente Den Haag.

 

Inhoud

Voor wie is het museum het meest belangrijk?

Ik denk dat dit museum het meest belangrijk is voor echte kunstliefhebbers. Die echt iets van kunst afweten. En daar echt geïnteresseerd zijn. Toch vond ik (niet echt een kunstliefhebber) het best een interessant museum. En vond ik het ook nog best leuk ook.

 

Persoonlijke mening

Vond je het museum de moeite waard?

Ja, ik vond het wel de moeite waard. Ik vond het een interessant en mooi museum. Nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen. Maar vond het zeker leuk om naar dit museum te zijn geweest.

 

Wat vond je het meest indrukwekkend?

Lastige vraag.. Ik denk dat ik het meest indrukwekkend vond, het schilderij van zichzelf en zijn vrouw vond ik erg mooi!

 

Ga je nu vaker een museum bezoeken?

Uit mezelf denk ik niet. Maar ik zal denk wel minder moeite mee hebben als we een museum gaan bezoeken.

 

Als je terugkijkt naar de recensie, ben je het met de recensie eens?

Ik ben het dan zeker met de recensie eens!

 

Mijn eigen 5 zinnen.

Ik vond het museum erg interessant, want de kunst die tentoongesteld vond ik erg mooi. Ook het gebouw vond ik erg mooi, de geschiedenis daarvan sprak mijn ook erg aan. Dat het al zo oud is en dat er vanaf dat moment ook echt mensen hebben geleefd. Ook het verhaal achter de schilderijen, dat hij het op school absoluut niet leuk vond. En daarom begon met tekenen, maar dit eigenlijk niet van zijn vader mocht.

 

Mijn eindconclusie is dat ik het een erg leuk en interessant museum vond en ik dat niet van mezelf had gedacht dat ik dat zou zeggen!

Hier nog een link naar een kort filmpje van foto's die ik heb gemaakt in het museum

https://www.youtube.com/watch?v=AaIf6SqinAg

Maak een Gratis Website met JouwWeb