Home » Anton Corbijn

Anton Corbijn

Voor deze opdracht ga ik eerst wat onderzoek doen naar Anton Corbijn, ik vertel wie hij is en wat hij doet. Daarna laat ik een foto zien waarbij ik zelf heb geprobeerd heb om zo'n foto te maken.

 Wie is Anton Corbijn?

Anton Corbijn is geboren als Anton Johannes Gerrit Corbijn van Willenswaard op 20 mei 1955. Die bekent is geworden door zijn fotografie. Hij maakt portret foto’s van voornamelijk rock-musici. En doet dit meestal in zwart-wit omdat de kracht er dan meer uit komt.

 

Wat doet hij?

Corbijn begon zijn carrière als hoofdfotograaf van het bekende Nederlands tijdschrift Oor. Zijn eerste foto in een muziekblad was een foto van de groep Solution, die in 1972 op de Grote Markt in de stad Groningen optrad.

Corbijn fotografeerde onder anderen de volgende beroemdheden: Simple Minds, Golden Earring, Bob Dylan, Tom Waits, Clint Eastwood en Herbert Grönemeyer. Na het overlijden van Herman Brood had Corbijn een tentoonstelling van nietsontziende en confronterende foto's van de zanger in het Cobra Museum in Amstelveen. Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van koningin Beatrix maakte de fotograaf drie portretten van de vorstin.

 

Ook heeft Corbijn vele platenhoezen geschoten en ontworpen voor diverse bands, zoals voor U2 onder andere The Joshua Tree en Achtung Baby en nog meer andere bands.

Hij heeft videoclips geregisseerd voor de groepen U2, Metallica, Roxette, The Killers, Joy Division, Depeche Mode, Front 242, Coldplay, Golden Earring, Johnny Cash en Arcade Fire. Voor zijn videoclip bij de single Heart-Shaped Box van Nirvana uit 1994 ontving hij een MTV Award. Hij regisseerde meer dan 75 video's en 1 korte film, Some YoYo Stuff, over Don van Vliet, alias Captain Beefheart. Voor Depeche Mode deed Corbijn ook het stage-design. Hij ontving in 2000 de Pop Media Prijs.

Corbijn stond in voor de foto's tijdens de herverkiezingscampagne van minister-president Wim Kok in 1998. Hij heeft 14 boeken en catalogi gemaakt sinds 1989. Het logo sinds 2006 voor de stad Den Haag, de vlieger, is een exclusief ontwerp van Corbijn.

In 2007 won Corbijn op het Festival van Cannes twee prijzen voor Control, een film gebaseerd op het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, die in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

In 2009 maakte hij een film bij de speciale editie van U2's No Line on the Horizon. Anton Corbijn verzorgde ook de modefotografie voor het merk G-Star. In 2009 met Elettra Wiedemann en Toby Kebbel als modellen, in 2010 met Liv Tyler, Magnus Carlsen en Gemma Arterton.

In 2010 kwam zijn film The American uit. In deze film spelen onder anderen George Clooney en Thekla Reuten. In datzelfde jaar maakte Corbijn Kleinste Kortste Film, een film gedrukt op een postzegel.

In mei 2011 vormde een portret dat Corbijn in 2003 van Nelson Mandela maakte het uitgangspunt voor een coproductie met beeldend kunstenaar Berend Strik. Van het werk, Mandela Landscape, zijn 80 bijzondere kunstdrukken gemaakt. De opbrengsten komen ten goede aan ZAM magazine, het onafhankelijke platform van Afrikaans talent. Op 26 oktober 2011 regisseerde Corbijn voor het album Mylo Xyloto van Coldplay vanuit de arena Las Ventas in Madrid de album-launch live webcast, die live via YouTube werd uitgezonden. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 is toegekend aan Anton Corbijn, omdat hij een belangrijke beeldmaker en –vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is en geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors.

Anton Corbijn heeft in 2013 de kinderpostzegels ontworpen.

Dit is mijn foto. Ik probeer de techniek van Anton Corbijn na te bootsen.